|
|
|
Napjainkban már hazánkban is sok helyen kapható indiai étel, és akár mi magunk is készíthetünk ilyen ételeket, hiszen az indiai fűszerek skálája is egyre szélesebb. Indiában már évezredek óta alkalmazzák ezeket a fűszereket és gyógynövényeket. Az indiai konyha elképzelhetetlen lenne ezek nélkül, azonban nemcsak a kulináris élvezetek miatt kedvelik annyira ezeket az ételízesítőket, ... |
2024-04-05 22:40:53 |
|
|
|
|
|
|
... egyiptomi ásatásról, köztük Tutanhamon síremlékéből is.[
Magjának enyhén hagymaíze van, illata megtörve némileg a borsra és az oregánóra emlékeztet. Elsősorban az arab, a török és az indiai konyha használja. Közép-Keleten sütemények, kenyérfélék tetejére szórják. Az indiaiaknál a bengáli ötfűszerkeverék (panch phoron) alkotóeleme. A török mesir édesség egyik összetevőj... |
|
2024-01-23 20:17:39 |
|
|
|
|
|
|
... orrdugulás csökkentésére, de gátolja a darázscsípések által okozott gyulladásos reakció kialakulását is. Húsvétkor a tojások festéséhez is készítenek festéket a hagymahéjból.
Indiai kutatók alátámasztották azt az elterjedt nézetet, hogy ez a hagyma véd a zsíros ételek miatt kialakuló koleszterinszint-növekedéssel szemben. A hatás eléréséhez az is elegendő, ha a zsíros ... |
2024-01-20 23:53:07 |
|
|
|
|
|
|
... melyek 2,5 cm-es lecsüngő fürtöt alkotnak. Hüvelytermése sötétbarna 7-19 cm hosszú, 2 cm széles. Benne kissé lapított magok vannak, mely nyersen vagy pörkölve fogyasztható.
Az indiaiak különleges erőt tulajdonítanak neki, úgy gondolják, hogy a tamarindusz fa magához vonzza a szellemeket és gyümölcse képes befolyásolni a gyermekáldást.
A monda szerint az anyós... |
|
2024-01-14 21:24:20 |
|
|
|
|
|
|
... a chili.
Gyömbér történelem
A gyömbért már a K.e. 3000 körül keletkezett első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing fontos gyógyszerként említi. A gyömbér a kínai és az indiai ételek egyik alap fűszere, az indiaiak főzéshez és emésztési problémákra használták. Vallásos ünnepek előtt, hogy hagymaszagú leheletükkel ne sértsék meg isteneiket, friss gyömbért ettek, h... |
|
2024-01-09 22:32:24 |
|
|
|
|
|
|
... az ételből, ha az elkészült. Azonban por formájában is kapható, így is felhasználható sütés és főzés során.
A világ számos táján többféle konyha is használja a babérlevelet. Az Indiai konyha rizsételekben, a Fülöp-szigeteken főleg marhahús készítéséhez. Mexikóban elsősorban levesek és babételek ízesítőjeként használják, az arabok a curryvel készült ételekhez adják, míg ... |
2023-12-06 22:30:10 |
|
|
|
|
|
|
Az indiai konyha egyik alapvető fűszere a koriander és a korianderolaj, azonban ma már szerte a világon, így hazánkban is nagyon sokan használják és termesztik is a kertjükben. Jól is tesszük, ha mi is teszünk egy próbát ezzel a gyógynövénnyel, merthogy nagyon sok, eg... |
2023-11-14 20:32:02 |
|
|
|
|
|
|
... betegségekből, cukorbetegségből és fertőzésekből eredő halálozás kockázatát is csökkentik, ráadásul teltségérzettel ajándékoznak meg.
8. FŰSZEREZD FEKETE KÖMÉNNYEL
A fekete kömény az indiai és a közel-keleti konyha egyik kedvelt fűszere, amelyet csak az utóbbi évtizedekben kezdtek alaposabban vizsgálni. Az eredmények biztatóak: napi egyetlen gramm elfogyasztása hat... |
2023-10-20 06:04:37 |
|
|
|
|
|
|
Indiai recept köhögésre ananászlé felhasználásával
A gyógyszerek és a köhögés elleni szirup sok esetben hasznosak lehetnek, de nem mindig szükséges gyógyszerekkel kezelnünk magunkat, elegendő csak a konyhába kimenni és az ott lévő táplálékokból válogatni, hogy meg... |
2022-08-14 20:16:14 |
|
|
|
|
|
|
... ismerik a kurkumával és a majoránnával szoros rokonságban álló gyömbért, amely valamikor az időszámításunk kezdetén jelent meg Európában, ahol hamarosan igen ritka és drága áru lett. Az ókori indiaiak testet, lelket megtisztító szerként tekintettek rá, vallásos ünnepek előtt ezért gyömbért ettek, hogy leheletük édes, az istenek számára elfogadható legyen.
Angliában és a... |
2022-06-19 23:19:49 |
|
|
|
|